Leva och fungera 2019

Då var årets upplaga av Leva & Fungera slut och självklart var vi på Funktionswebben där och kollade in läget. Leva & Fungera är Nordens största mässa för tillgänglighet och hjälpmedel. På mässan fanns som vanligt en stor mängd olika utställare av hjälpmedel och andra produkter som gör livet enklare att leva. Många bilanpassningsföretag var också på plats och vissade upp hur man kan anpassa olika bilar för att framförallt kunna använda dem för att transportera rullstolar, men också för att personer med olika funktionshinder skall kunna köra bil själva. Sedan fanns också många intresseföreningar och assistansbolag på plats och visade upp sig.

 

Assistansunden UtzFunktionswebben besökte bl.a. Svenska Service- och Signalhundsförbundets monter där vi bland annat träffade Henrik och hans servicehund Utz. Utz hjälper Henrik i vardagen med alltifrån att dra av strumpor, öppna lådor och spola på toaletten till att påkalla uppmärksamhet när Henrik behöver hjälp. En servicehund tränas individuellt tillsammans med hundägaren. På Svenska Service- och Signalhundsförbundets hemsida kan du läsa mer om vad en servicehund är och hur utbildningen går till. I slutändan är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan få en servicehund att hjälpa till med. Just nu bedriver Svenska Service- och Signalhundsförbundets ett projekt som kallas för SMART och som bekostas av Arvsfonden. Projektet syftar till att utbilda personer med funktionshinder som har hund och vill kunna använda sin hund mer praktiskt. Projektet syftar till att "skapa en individanpassad hundutbildning för personer med funktionsnedsättning och familjer vars barn har en funktionsnedsättning. Utbildningen ska individanpassas utifrån situationen i hemmet och utifrån personernas särskilda behov. På detta vis blir utbildningen tillgänglig för dem som annars stängs ute från annan hundverksamhet." Om du vill vet mer om SMART projektet eller Svenska Service- och Signalhundsförbundet går du in på deras hemsida, www.soshund.se.

Under mässans gång fanns det också en mängd olika intressanta föreläsningar och andra aktiviteter som besökarna kunde ta del av. På en av scenerna på mässan uppträdde bl.a. Teckentrallarna, en teckenspråkssångrupp ifrån Trekungagymnsiet i Kungälv. Tillsammans framförde dom ett flertal välkända melodier och rev ner rungande applåder. Vill du läsa mer om Teckentrallarna och deras verksamhet så kan du gå in på Trekungagymnasiets Facebooksida

Vi passade också på att besöka Somnas monter. Somna tillverkar tyngdtäcken, tyngdvästar och andra tyngdprodukter. Tyngdprodukterna är till för att skapa en trygghetskänsla och verkar lugnande. Efter att ha provat en av Somnas tyngdfiltar en stund så vill man absolut inte lämna den ifrån sig. Trots massor utav besökare och ett kontinuerligt sorl av röster så var det inga problem att slappna av under tyngdfilten. Den gav en behaglig känsla av att vara omkramad och skapade en ombonad känsla av trygghet. Somna levererar i dagsläget tyngdtäcken till olika landsting runt om i landet där de kan förskrivas som hjälpmedel om man har ett funktionshinder som ger orolig sömn. Dessvärre är det än så länge bara täckena som kan förskrivas som hjälpmedel och endast för en väldigt begränsad typ av funktionshinder. 

Under mässans gång passade vi också på att besöka ett flertal andra montrar som bl.a. Autoadapt, Permobil, Lätta Lyft och Etac som visade upp både nya och spännande hjälpmedel. Hjälpmedels- och tillgänglighetsindustrin växer sig större för varje år som går, vilket vi på Funktionswebben givetvis tycker är positivt. Vi ser med spänning fram emot 2021 års upplaga av Leva och Fungera och de nyheter som kommer att presenteras där.