Självbestämmande

De allra flesta människor i Sverige går upp på morgonen, klär på sig, äter frukost och borstar tänderna. Alla gör det troligtvis inte i den ordningen, men vi kan ändå utgå ifrån att det är många som gör det i precis den här ordningen och lika många som gör det i en helt annan ordning. Det är ju faktiskt helt upp till var och en att själv bestämma.

Man i vuxenblöjaDen personliga assistansen är fantastisk. Den ger även svårt funktionsnedsatta männiksor möjlighet att kunna ha ett någorlunda vanligt och självständigt liv. En möjlighet som gör att alla i samhället kan vara självständiga och bidra utifrån sina egna förmågor. Men samtidigt en möjlighet som förunnas allt färre och färre. Det byggs just nu fler boenden än aldrig förr i Sverige. Man bygger bort människors möjlighet till att själva kunna bestämma när man vill gå upp på morgonen, borsta tänderna och äta frukost precis när man själv vill. Istället bestämmer politikerna och tjänstemännen när tusentals vuxna människor skall äta, sova och bajsa. Inte ens i de Svenska fängelsena nekas en dömd pedofil eller våldtäktsman att gå på toaletten när denne behöver. Men som gammal eller funktionshindrad i Sverige 2020 så blir allt fler tvingade att anpassa sina liv efter politikernas och tjänstemännens tycke. Förmodligen hade många både äldre och funktionshindrade haft det mycket bättre på något av landets 45 anstalter än vad man har det på ett särskilt boende eller ofrivilligt inlåst i sitt egna boende.

Att bli ifråntagen rätten och möjligheten att bestämma själv är att bli ifråntagen sin mänsklighet, sin värdighet och sin integritet. Att dessuutom bli ifråntagen rätten att få lov att gå på toaletten när man själv vill eller tvingas till att göra ner sig med eller utan blöja är det absolut lägsta och värsta en människa kan bli utsatt för. 

Att bli ifråntagen rätten till att bestämma själv är att bli ifråntagen sin mänsklighet, sin värdighet och sin integritet. Att dessutom bli ifråntagen rätten att få lov att gå på toaletten när man själv vill eller tvingas till att göra ner sig med eller utan blöja är det absolut lägsta en människa kan bli utsatt för. I vissa länder används metodiken som tortyr. I Sverige 2020 är det politikernas och tjänstemännens sätt att spara pengar. Men det borde inte vara ett problem eftersom vi har en svensk lagtext som något förenklat säger följande:

De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa andra människor. Det är särskilt viktigt att de får träffa andra människor flera timmar om dagen och att de har meningsfulla aktiviteter. Det är inte bra för individen att vara ensam under en hel dag. Varje dag skall individen få mat som garantera att individen får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att individen inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera individer får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. När individen vistas inomhus skall den ha fri tillgång till dryck. Individen behöver daglig motion och regelbunden träning. Träning och motionering bör ske minst var sjätte timme. Individer som vistas permanent på boende skall minst en gång per dag vistas på en annan plats utanför boendet. Individens rörelsefrihet får inte begränsans inomhus. Om individen behöver dämpas en stund kan rörelsefriheten begränsas en liten stund under uppsikt. Utomhus får inte rörelsefriheten begränsas mer än maximalt två timmar. Individen får inte sitta i ett stillastående fordon mer än tre timmar.

Det låter ju jättebra, det finns en lag som reglerar både motion, näringsintag, rätten till aktiviteter och mycket mer. Det är bara ett problem med den lagen, för oss människor alltså, det är delar av andra paragrafen i djurskyddslagen. Självklart skall även våra djur ha det bra, men när lagstiftningen för djurens rättigheter blir starkare än den för funktionshindrade och äldre människor då har vi gjort fel någonstans. När tusentals personer i Sverige inte själva får bestämma när de vill äta, när de vill borsta tänderna eller när de faktiskt vill vara själva en stund, då gör vi något fel. 

Det kan låta väldigt trivialt och banalt, kanske till och med löjligt att inte själv få bestämma om man vill ha vatten på tandborsten före eller efter tandkrämen är pålagd, men det är just det som är självbestämmande. Så självklart för de flesta, men så ouppnåbart för vissa.

//MGF